Zeytinin Tarihi
Zeytin & Zeytinyağı

Zeytinin Tarihi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni de içine alan Yukarı Mezopotamya zeytinin ana vatanı olarak bilinmektedir. Zeytin ağacının ilk ağaç türlerinden biri olduğu kabul edilmekte olup birçok kutsal kitap ve mitolojik söylencelerde kendine önemli bir yer edindiği görünmektedir.

Zeytin, yeryüzünde asırlardır varlığını sürdüren çok değerli bir meyvedir. Bu değerli meyve, gerek lezzeti gerekse zengin besin içeriklerine sahip olması sebebiyle sofralık zeytin haline getirilerek kahvaltılarımızın baş tacı olarak yerini alır.

Ülkemizde Cumhuriyetten sonraki süreçte zeytincilik, tarımının en önemli faaliyet alanlarından biri haline gelmiştir. 2000’li yıllardan itibaren günümüze gelene dek özellikle de zeytinyağı ve sofralık zeytin üretiminde kalite ve miktar olarak ciddi gelişmeler görülmektedir.

Hem yaz hem de kış mevsiminde yeşil olan zeytin ağaçları, kışın sert koşullarında dahi kurumaz, yapraklarını dökmez. Zeytin dalı, beyaz güvercin ile birlikte anıldığında barışın, beraberliğin sembolü olarak karşımıza çıkar. Bütün kutsal kitaplarda ve mitolojilerde zeytin ağacına yönelik çok sayıda güzel söz vardır. Zeytin; her zaman kutsal, barış, bereket ve bolluk getiren bir bitki olarak anılmaktadır.

Zeytinler genel olarak sonbahar mevsiminde, ekim ayından itibaren olgunlaşmaya ve hasat edilmeye başlanır. Bu dönemde hasat edilen zeytinlerden elde edilen zeytinyağı, genel olarak erken hasat zeytinyağı olarak bilinmektedir.
Zeytin meyvesinin insan vücuduna çok büyük faydaları olmasının yanı sıra yaprağı da bir o kadar faydalıdır.

Zeytinler, iltihap oluşumu nedeniyle ortaya çıkan oksidatif stresin azalmasına yardımcı olur ve bu sebeple de hayati organları koruyarak dokulara zarar gelmesini önler ve vücudu geri dönüşü olmayan hasarlara karşı korur. Zeytinler bolca yağ içermesine rağmen bu yağlar; kalbe zarar vermeyip aksine kolesterolü dengelemektedir.

Zeytin meyvesi, dalından koparıp yenilebilecek bir meyve değildir. Zeytin, çeşitli aşamalı işlemlerden geçirilerek yenilebilir hale getirildikten sonra sofralık zeytin adını almaktadır. Sofralık zeytinler, türlerine göre de isimlere ayrılmaktadır. Bu ayrıma varyete denmektedir. En yaygın bilinen varyete çeşitleri şunlardır; Gemlik Zeytini, Domat Zeytini, Edremit Zeytini vb. Zeytinin etli olması kalitesi açısından çok önemli olduğu gibi, çekirdeği etinden kolay ayrılan zeytinin de taze ve kaliteli olduğunu anlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir